Teraryum İzmir ,Terararyum siparişi,teraryum modelleri
Bahçesinde, balkonunda rengârenk bitkiler yetişen evler çiçeksiz evlere nazaran içeride daha mutlu insanların yaşadığına inandığım evlerdir. Zira bitkiler insanın neşesini evin dışına yansıttığı hâlidir. Bitki uğraşıdır. Bitki umuttur. Ancak, günümüz şartlarında, açık alanların azalmasından dolayı ortaya çıkan yer bulma problemi yüzünden bitki daha çok insanın içinde kalan bir ukdedir.
Gerek soğuk hava şartları, gerekse kalabalık şehirlerin verdiği gürültüden kaçınmak veya araba yollarına yakın olmanın olumsuz etkisi olan tozların evin içine girmesini önlemek amacıyla balkonların kapatılması, balkonsuz yapılan yeni apartmanlar, hele bahçeli evlerin iyice azalıp bitmesi bitki yetiştirecek alanları sınırlıyor. Oysa gerçekte, durum o kadar da vahim değil. Dışarıda büyüteceğiniz bitkileri kapalı mekânlara enfes farklı yollarla taşımak, evinizin içini yeşillendirmek hiç de zor değil.Bir arkadaşınızın evinde, bir ofis masasının üstünde, dekorasyon dergilerinde veya yapı marketlerin bitki bölümlerinde görmüşsünüzdür belki. Akvaryum desen değil, bonsaiye de benzemiyor. Cam kapların içinde bir takım yeşillikler… Tanıştıralım; onlara teraryum deniyor!
İyi de, teraryum tam olarak nedir, ne değildir? Neden bitkileri akvayumlara koyuyorlar? Güzel de görünüyor ama, nasıl yapılıyor acaba? E bir de bunların bakımı vardır herhalde… gibi sorular aklınıza düştüyse, merakınız depreştiyse, yazımızın devamına buyurun.
Teraryum Nedir nasil yapilir Teraryum Nedir?
Kelimenin kendisi yeterince anlatıyor aslında. “terra” Latince’de toprak demek. “arium” ise “aquarium”, yani bildiğimiz akvaryum’dan geliyor. Yani “terrarium“; toprak akvaryum. Teraryumlar aslında dünyadaki bazı ekosistemleri taklit ediyorlar. Özellikle de tropik veya egzotik ekosistemleri. Nasıl ki dünyanın bu gibi özellikler taşıyan bölgelerinde yağmurlar yağıyor, hızla buharlaşıyor, tekrar yağıyor ve bu döngü tekrarlanıp duruyorsa; işte teraryumlarda da benzer prensipler için uygun ortam ve koşullar sağlanmaya çalışılıyor.
Teraryumlara bu açıdan yaklaşıldığında, kendileri sadece bir dekorasyon objesi olmaktan çıkıp yağmuruyla, nemiyle, çakılıyla, toprağıyla ve tabi ki bu ekosisteme özgü bitki örtüsüyle (hatta bazen kaplumbağa, iguana gibi hayvanlarıyla da) minik dünyalar olarak kabul edilebiliyor.
Pek çok çiçekçi ve serada bulabileceğiniz, teraryumlarda yetiştirmeye elverişli bitki türlerini araştırdık: Fitonya, arapsaçı, çeşitli tırmanıcı bitkiler, küçük eğrelti otları, bazı etobur bitkiler, minyatür menekşeler bunlardan bazıları.Kendiniz yaparken neler gerekiyor?
Bitkiler: Öncelikle teraryum’da yetiştirmek istediğiniz bitkilere karar verin. Eğrelti otları, kaktüsler ve sulu meyveler de dahil tüm klasik bitkileri yetiştirebilirsiniz. Çok büyümeyen ve aynı ortam şartlarını isteyen bitkileri seçmeye özen gösterin.
Kap seçimi: Hoşunuza giden her türlü kabı seçebilirsiniz. Hoş bir cam vazo, cam fanus, hatta şerbet ya da limonata yaptığınız sebil… Önemli olan kabın yeterli bir derinliğe sahip olması.
İhtiyacınız olanlar: Drenaj sağlamak için küçük taş veya çakıl taşları gerekli. Ayrıca bitkinin sabit durması için çakılların üzerine mineralli toprakla katman oluşturmalısınız. Bitkilerin türüne bağlı olarak kum veya çakıl da kullanabilirsiniz. Yarattığınız ortam için doğru bitkileri seçtiğinizden emin olun.
3 noktayı atlamayın
Daima bir drenaj katmanı olmalı. Bitkilerin sağlıklı büyümesinin en iyi yolu doğru drenajın sağlanmasından ve çakıl tabakasının olmasından geçer.
Sevginizi verin. Bu küçük eko sistemin ölü yapraklarını budayarak bakım yapın.
Kişiselleştirin… Kullandığınız bitki ve küçük aksesuarlarla kendi tarzınızı yansıtıp teraryum’unuzu benzersiz kılın.
Terarium-Yapımı ve Bakımı Nasıl Olmalı?
Öncelikle drenajı sağlamak ve fazla suyu çekmek için kabınızın en alt kısmına çakıl taşı yerleştirin. Sonra kömürü küçük hale gelene kadar kırın ve kullanacağınız bitki boyutuna göre cam kabınıza yerleştirin. Torf dökün ve üzerine biraz bastırın. Bir çubukla bitkiler için delik açın. Bitkilerinizi dikin.
– Yapraklarının kabın kenarına dokunmasına izin vermeyin. Bitkinize çok fazla sulama yapmayın aksi takdirde çürür.
– Teraryum’daki bitkinizin yaprağı çürümüş veya fazla büyümüş ise budama yapmayı unutmayın. Eğer üstü kapalı bir teraryum yapmak isterseniz bitkilerinizi her iki yada üç haftada bir havalandırın.
– Teraryum ’un oluşumu için dolaylı ışık gerekir bunun için pencereden uzak bir yere konumlandırmalısınız. Ancak dikkat edin bir radyatörün yanına yerleştirmeyin.
Cam küre veya obje içinde birçok bitkiyi bir araya getirebilirsiniz. Teraryumlarınıza renk katmak için deniz kabuğu, kozalak gibi doğal dekoratif detaylar kullanabilirsiniz...İZMİR ÇİÇEK Türkiye nin en iyi Teraryum tasarım sitesi..Benzersiz ve .Muhteşem teraryum tasarımları...